вторник, 8 май 2018 г.

Глобалното незатопляне




(Есе върху беседата „Вързано и развързано”)


Вързването и развързването в духовно-езотеричен смисъл обозначават методи за разрешаване на възникнали проблеми. Учителят Беинса Дуно прокарва паралел между тези две понятия и доброто и злото. Той казва следното: „Да завързваш, това значи да завързваш връзките на злото. Да развързваш, това значи да развързваш връзките на доброто.“
Преведено на достъпен език, това твърдение означава:
1) Завързване връзките на злото предполага максимално ограничаване на злото – до степен то да не може да се прояви.
2) Развързване връзките на доброто е синоним на предоставяне шанс на доброто да се изяви в своята пълнота.

През последните десетилетия един от най-важните проблеми, която стоят за решаване пред човечеството, са климатичните промени. Те са мащабни, видими за всички и вещаят неясно бъдеще за човешкия род, ако не бъдат овладени или ако не намерим начин да се приспособим към тях.
Авторитетни учени от цял свят издигат тезата, че планетата ни се намира в период на постепенно глобално затопляне. В защита на становището си те привеждат примери и аргументи, които смятат за необорими. В същото време се чуват и гласове – макар и далеч по-тихи, че не глобалното затопляне е нашето настояще и бъдеще, а, напротив, ново всеобщо застудяване. И те привеждат доводи, които изглеждат логични и обосновани. И двете групи учени си приличат в едно – те изграждат теориите си изцяло върху природни фактори: годишните изменения в температурата; движенията на въздушните маси в атмосферата; топенето на ледниците в полярните области; океанските течение; активността на Слънцето; вулканичната дейност; обема на валежите и други.
Учителят Беинса Дуно разрешава категорично техния спор, но изхождайки на първо място не от природни и климатични фактори, а от духовно-нравствени: „... Ако днес температурата на Земята се изменя, причината за това е злото, което се върши в света. Досега невидимият свят си служеше с топлината и видя какво направи тя. В бъдеще той ще си послужи със студа. Епохата, която предстои да дойде, ще си служи със студ около 270 градуса. Всичко, каквото днес виждате на Земята, ще изчезне.“
Изводът е, че за глобалните климатични промени в планетарен обхват определящи са не природните фактори, а моралният облик на човечеството, равнището на неговата духовна зрелост. Напредналите Същества от духовната вселена, които са поели отговорността за еволюцията на земните хора, регулират климатичната картина в зависимост от темповете и постиженията на човеците по пътя на тяхното колективно духовно израстване. И тъй като нямаме никакви основаниня да се съмняваме в думите на последния Миров Учител, излиза, че навлизаме не във фаза на глобално затопляне, а в нов ледников период. Авторът на беседата предсказва спадане на температурите почти до абсолютната нула
(-273,150С). Което ще доведе до драстична промяна в климатичните условия и до съдбоносно изпитание за съществуването на нашата цивилизация.
Последното изречение от приведения цитат звучи откровено страшно, дори злокобно. Ала целта на великия Посветен не е да ни вдъхва страх, а да ни предупреди за възможните последствия, засягащи всички хора, всички живи твари на планетата ни. И да ни подтикне да преосмислим своето духовно-нравствено състояние и да положим нужните усилия да го издигнем на по-високо ниво.
В Космоса, сътворен според великата и всесъвършена Разумност на Бога, всяка индивидуалност е свързана с всичко останало независимо от разстоянията и различията във формите на съществуване. Когато човеците като групова общност на разума осъзнаят тази толкова дълбока и универсална взаимообвързаност, те ще се сдобият със способността да влияят решително върху всички природния явления и процеси. Това е еволюционна задача, която не бива да пренебрегваме, особено когато в настоящата епоха сме изправен пред заплахата за собственото ни оцеляване като форма на Всемирния живот на Земята. Наш верен помощник е Божествената Истина, втъкана в Словото на Учителя Беинса Дуно, предложена напълно безвъзмездно на всички, които биха я приели, усвоили и приложили в своето земно битие.


Константин Златев

Няма коментари:

Публикуване на коментар