неделя, 22 януари 2017 г.

Слънчевите енергии

                          Правила и норми на разумния живот

(Размисъли върху  едноименната беседа на Учителя Беинса Дуно от книгата „Разговорите при Седемте рилски езера”)


- Слънчевите енергии идат най-интензивно пред изгрев слънце и във време на изгрева. На всички се препоръчва да излизат половин час преди изгрев слънце и да възприемат ранните слънчеви лъчи. Зората дава на човека такава енергия, каквато никоя друга сила не може да му даде. Облаците не пречат на това. Те пречат да виждаш слънцето, но енергиите минават през тях. През това време мислете върху най-хубавите неща, които знаете. Направете този опит за цяла година и ще видите, че 99 процента вашият опит ще излезе сполучлив.

Духовното познание от хилядолетия разкрива тайни, до някои от които вече се докосва и съвременната наука. Една от тях е фактът, че най-благотворните слънчеви енергии се спускат на Земята в два момента от денонощието – при изгрев и залез слънце. По-силни и по-полезни са те по време на изгрева му. Тогава е моментът човек да се подложи на тяхното благославящо въздействие и да получи мощен заряд от сила и енергия за целия ден. А може би и за повече...
От особено значение е да съчетаем срещата с изгряващото слънце с положителни мисли, насочени към Всемирното Добро. Всеки от нас има спомени, към които му е приятно да се връща. Нека да призовем някои от тях в мига на слънчевия възход и това простичко наглед усилие ще ни донесе красиви блага. Ако в продължение на една година упражняваме същата практика, тогава резултатите биха надминали и най-смелите очаквания

- Ако човек е например висок 165 см, това, което е над 100 см, показва колко е нормалното тегло. Това е общо казано. Ако е по-лек от нормата, човек има по-активна мисъл. Такъв човек е с по-интензивен духовен живот. И обратно, ако тежестта надминава тази норма, човек е потънал повече в материята, той е по-пасивен.

Има различни методики за определяне на нормалното тегло. Една от тях е посочена от Учителя Беинса Дуно – от ръста на човека се изважда числото 100 и полученият резултат отговаря на неговото препоръчително, здравословно тегло. По-съществено е, обаче, направеното от него допълнение. Ако си по-лек от така изчисления норматив, това влияе благоприятно на твоето мислене; то става по-ускорено, по-стойностно, по-обхватно и целенасочено. Повишава се и интензивността на твоя духовен живот, сиреч концентрацията ти върху проблемите на духовното развитие и навлизането ти в проблематиката достига по-високи предели; ти се изпълваш с повече енергия за осъществяването на твоята реализация като духовно същество. Но ако си по-тежък от нормата, тогава се случва обратното. Собственото ти тегло те привлича към материята, ставаш по-предразположен да се ползваш от нейните блага и изкушения, отколкото да вървиш по духовния Път. С две думи, приземен си повече от необходимото. Намалява твоята двигателна активност, принизено е и желанието ти да развиваш безсмъртното начало у себе си.


Колкото и формално да звучат някои от тези разсъждения, те притежават съвсем реална практическа стойност. Всеки от нас е изпитвал на гърба си какво означават излишните килограми и каква лекота и сигурност на движението и мисловната дейност осигурява оптималното ни тегло. Здравословният начин на живот предполага и контрол, внимателно отношение към храненето и изразходването на физическата ни енергия, за да бъдем пълноценни във всяко едно отношение.


 Водата, слънцето и здравето:

- Българинът, като работи на полето, трябва да носи две ризи и да се преоблича няколко пъти на ден след всяко изпотяване. Тогава ще бъде здрав. Бъклицата с вода да остави на слънце и да пие слънчева вода.

Изпотяването е твърде полезно за здравето – по този начин тялото се освобождава от вредни вещества под формата на пот. Необходимо е, обаче, изпотяването да бъде последвано веднага от преобличане. Така освобождаването от излишните вещества става факт, пречистването на организма е налице. Ако останем с потта на гърба си и въобще по тялото, ползата не е особено голяма. Затова и Учителят Беинса Дуно препоръчва на онези хора, които се занимават редовно с физически труд, да се преобличат след всяко изпотяване.
И още един твърде важен съвет: да не пием студена вода, особено след като сме били потни. Нека я оставим на слънце, то да я зареди със своята благотворна енергия и тогава да я поемаме. При това бавно, на малки глътки. Всички течности следва да пием именно по този начин: без да бързаме, на малки и разредени във времето глътки. Така поемаме най-добре енергията от напитката.

- Можете да правите лятно време всеки ден обливни бани със слънчева вода или с вода, стоплена на огъня. След обливната баня трябва да се изпият една или няколко чаши гореща вода, защото при банята се губи част от телесната топлина. След обливната баня може да се прави слънчева.

Учителят Беинса Дуно препоръчва на своите последователи методи за здравословен начин на живот, свързани с употребата на вода. При това вода, приготвена по различни начини: слънчева вода, сиреч такава, която е престояла известно време на открито, на слънце, затоплила се е и е придобила скъпоценна частица от животворната слънчева енергия; вода, стоплена на огъня, която не притежава същите свойства като слънчевата, но все пак по степен на положително въздействие се доближава до нея; гореща вода, която да приемаме през целия ден – особено силно профилактично и терапевтично влияние има сутрин, на гладно.
Лятно време той ни наставлява да си правим обливни бани, т.е. бани, в които обливаме цялото си тяло със слънчева или затоплена на огъня вода. След такива обливни бани е важно да приемаме гореща, преварена вода за възстановяване на изразходената телесна енергия под формата на топлина. Слънчевите бани също не са убегнали от вниманието му, ала те трябва да следват обливните, а не обратното.

- По някой път е хубаво да измивате областта от кръста до горния край на бедрата и краката до колената. По този начин ще оставите сухо мястото от горния край на бедрата до колената. Това се прави, за да се получи реакция. Това усилва кръвообращението. Обаче туй измиване да става с топла вода.

Водата е един от факторите с решаващо значение за физическото и душевното здраве на човека. Приемана и външно, и вътрешно, тя внася свежест, бодрост и приятно разположение: външно измива и разхубавява тялото, вътрешно пречиства и подновява организма. Съветите на великия Посветен са съвсем конкретни и предлагат възможност, ако бъдат последвани, да наблюдаваме благотворното въздействие на описаните от него процедури. Той подчертава, че в някои такива случаи е наложително да бъде използвана топла вода. В следващия пасаж е конкретизирано наставление със същата насоченост

Никакви студени душове. Всяка сутрин излагайте гърба си на слънце. Постойте така един час, между седем и осем часа. При слънчевите бани ще обръщате към слънцето ту гърдите, ту гърба си. Главата ви ще бъде обърната към север. Не трябва да излагате главата си на слънце, защото тя ще привлече слънчевата енергия изведнъж и не ще успеете да я възприемете и използувате. Важно е при слънчевите бани да се изпотите. Затова се покрийте при слънчевите бани с бял или яснозелен плат.

Преди доста години един мой познат, който се занимаваше с йога, ме посъветва при всяко къпане да завършвам със студен душ. Послушах го и установих, че това действително освежава и създава усещане за бодрост и крепко здраве. Ала ето че Учителят Беинса Дуно категорично отхвърля студените душове. Защо ли? По всяка вероятност препоръката му е свързана с нарушаване на потоците на кръвообращението, предизвикано от студената вода, както и с неправомерно понижаване на телесната температура. Откакто прочетох тези негови думи, прекратих веднъж завинаги подлагането под студена вода.
Учителят на Новата планетарна култура изтъква огромното здравословно значение на слънчевите лъчи. Но при едно условие: да знаем кога и как да ги използваме, както и кои части на тялото си да подлагаме под тяхното позитивно въздействие. Неговите препоръки и в този случай са напълно конкретни и съобразени с особеностите на организма на съвременниня човек. Той ясно заявява, че не е полезно да излагаме главата си на слънце – твърдение, подкрепено и от великия лечител Петър Димков.
Не на последно място, подчертано е, че слънчевите бани би следвало да бъдат съпътствани с изпотяване. Това е процес, който е особено благотворен за пречистването на тялото от всякакви вредни натрупвания, шлакове, енергийни блокажи и пр. Белият и яснозеленият цвят – в съответствие с това напътствие – привличат по-силно слънчевите лъчи и ускоряват настъпването на изпотяването. А след него се налага веднага да се преоблечем. Така цикълът на здравето е завършен и сме изпълнени с усещане за бодрост, сила и ентусиазъм, които да вложим при изпълнение на всекидневните си задължения.



Константин Златев

Няма коментари:

Публикуване на коментар