неделя, 1 февруари 2015 г.

Житният режим

"Ако житното зърно, паднало в земята, не умре, остава си само; ако ли умре, принася много плод.' Петър Дънов

         Житният режим се е запазил като практика в Бялото Братство .Прави се всяка година през февруари,веднага след фаза пълнолуние.Започва се в първите дни на разсипа на Луната.Добре е да се започне в сряда ,но по-важно е да не е по-късно от третия -четвъртия ден след пълнолунието.Целта му е пречистване и обновяване на организма след зимата.
          Житната диета на Петър Дънов е един десетдневен хранителен режим, който има за цел да пречисти духа, ума и тялото и да ни помогне да се чувстваме жизнени, енергични, да сме здрави и от нас да се леят само положителни емоции, както твърди Учителят Дънов. И все пак, нашите специалисти съветват, че всичко трябва да се пречупва през призмата на модерната наука и холистичната медицина.

Как протича самата диета? 
         100 грама жито се измиват много добре от вечерта, слагат се в термос и се заливат с вряла вода, като на сутринта се изпива житената вода с добавен мед и лимон, половин-един час преди закуска. Водата не се пие, а се „дъвче”, защото това е много питателна течност. Говорим за житената вода, получена от грухано жито. Тази вода може да се приема като лечебно средство за успокоение на нервната система, в рамките на 40 дни. Житото може и да е леко подварено за една минута. То трябва да е омекнало, дори леко разпукнато, но не преварено. Разделя се на три части, яде се бавно и се дъвче по 99 пъти. На първия ден сутринта се казва един път: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни”. Допълнително може да се консумират до три ябълки (за сърцето), до 9 ореха (за мозъка) и по 3 лъжици мед (за кръвта). Желателно е преди ядене да се изпиват поне по две водни чаши преварена вода с мед и лимон (изключение прави сутрешната чаша от „житената вода”). И така десет дни, като на десетия ден на обяд се прави „ангелска супа”, която се състои от литър и половина леко подсолена вода, 3 картофа, няколко стръка нарязан магданоз, може чер пипер, лук или праз. Това е храната за целия ден и евентуално и за следващия, след което следва захранване с плодове, прости растителни храни без подправки, хляб т.н. Този житен пост се спазва само в случай, че човек е бодър и радостен, че се чувства добре и е готов за своето духовно и телесно пречистване. На втория или третия ден може да изживеете „лечебна криза”, свързана с чувство на глад, главоболие, които могат да бъдат превъзмогнати с консумацията на една-две чаши преварена вода, мед и орехи. Може да съкратите режима, ако не се чувствате добре, докато го спазвате. 
         По време на житния режим не се консумира сол, а лимонът е максимум един на ден. Медът не се разтваря във водата, а се взима една лъжичка мед, която се слага на горното небце, след което се отпива вода с няколко капки лимон, задържа се в устата, докато тя отмие меда. Самата течност се „дъвче”, тъй като висшите духовни центрове в мозъка се хранят с веществата от устата. Необходимо е плодовете да бъдат хубави и узрели, а водата от чист извор. Преди да изядем ябълката трябва да я подържим в ръка, да се свържем с нейната аура, да благодарим на дървото и на слънцето за нея. Семките на ябълките е добре да се посадят някъде, като благодарност за тяхната саможертва. По време на поста черупките и обелките трябва да се събират, за да се заровят на чисто място, след приключване на режима. Добре е през този период да спрете и цигарите и алкохола за пълно пречистване. Постът ще ни бъде от полза само, ако е и в трите свята – физически, духовен и божествен. 
По материали от Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар