събота, 13 юни 2015 г.

Планините – свещеното присъствие



(Размисъл върху беседата на Учителя Беинса Дуно „Планината” от книгата „Разговорите при Седемте рилски езера”)


В един тих, спокоен и изумително светъл ден – такъв, какъвто братята и сестрите от Бялото братство наричат „празници на Природата”, техният Учител разгръща пред духовните им очи знанието за планините и свещеното присъствие в тях.

 Истинските строители:

- Всички тези форми са направени от други същества и сега вие се ползвате.

Рила е младонагъната планина с алпийски релеф. Нейните форми притежават внушителната красота и величието на едно незримо духовно присъствие. Божественото говори от всяко кътче на тази свещена за България и планетата планина. Учителят Беинса Дуно разкрива тайната ѝ – тя е съградена от разумни Същества с висока степен на еволюционно развитие, далеч надвишаваща тази на човеците. Те са работили, а ние се радваме на резултатите от тяхната работа. Всяко дело, щом е посветено на висок идеал, ражда богати и полезни плодове. А тези Същества са се трудили, за да изпълнят Божия план за Земята и, в частност, за тази планина, на която е отредена особена роля в мистерийната история на човечеството.

- Тези форми тук са работени в течение на милиони години. Това е за онзи, който разбира. Господ е турил всеки камък на мястото му. Колко същества и колко време са работили, за да направят нещо, подобно на тая гледка, която виждаме!

Бог е всесилен и може да извърши всичко само в един миг. Ала на съществата, сътворени от Него, е нужно време, за да реализират своите намерения. Дори и толкова напреднали Същества като тези, изградили Рилския масив, са се трудили в продължение на милиони години, за да го завършат. Така е, защото са се стремили към съвършенство в своята проява. Затова и всеки рилски камък е на мястото си, както заявява великият Посветен. Традиционната наука приема, че планините – както и всички останали геологически образувания – са резултат от действието на естествени природни сили. Езотеричното познание, обаче, внася съществено уточнение: напреднали Същества създават тези образувания, използвайки природните закони и сили. Затова, когато наблюдаваме с възхита построеното от тях, нека си припомним, че и ние самите сме призвани някога да станем толкова способни и талантливи изпълнители на Божественото предначертание.

- Не са работили хора, а високо интелигентни същества, които не са грешили. Като гледам тези места, виждам колко труд са употребили ангелите тук. Напредналите същества са работили тук по един велик план. Това е грандиозен строеж!

От тези думи на Учителя на Новата планетарна култура става ясно, че Съществата, издигнали Рилския масив, принадлежат към някои от ангелските йерархии. Те са носители на извънредно висока интелигентност, която им позволява да съблюдават с максимална прецизност осъществяването на един възвишен План. Не са допуснали нито една грешка! Грешим само ние, хората, понеже сме в процес на обучение в материалния свят. Щом веднъж съществото премине този етап и продължи духовното си развитие в невидимата вселена, то повече никога няма да допуска погрешките, сторени от него във видимата действителност. Хората се учат, и то най-вече от грешките си. Ангелите служат, и то по високия идеал на Божественото изкуство.

 Космическата разумност в действие:

- Строенето на тези планини от разумни същества, това е цяла история. Каква разумност се крие сега в тази затворена книга! Като дойде човек на Земята, трябва да е съсредоточен и да знае, че всичко е закономерно. Той трябва да вземе всичко пред вид, но да не се безпокои. Онези, които са строили тази местност, са строили за разумните хора. Когато някой човек пише книга, не я пише за глупавите, а за умните. Вятърът вее за вас. Реките текат за вас. Слънцето грее за вас.

Цялостният релеф на нашата планета, от който съществена част са планинските масиви, е резултат от разумната дейност на напреднали по еволюционния Път Същества, както вече бе изтъкнато по-горе. Плодовете от тяхната работа за изпълнение на Божествения План не са се появили изведнъж, а като следствие от продължителен и мащабен процес. Учителят Беинса Дуно нарича този процес „история”, имайки пред вид факта, че той се разгръща в рамките на историческото време. В неговата лексика под „затворена книга” следва да разбираме мистичния елемент в дейността на тези велики Същества, тяхното невидимо ръководство над глобалните изменения в релефа на Земята и, в частност, образуването и оформянето на планините.
Една от целите на нашия земен живот е да осъзнаем намесата на тези космически сили при създаването на околната среда, която населяваме. Осмислянето на това обстоятелство, обаче, е приоритет на хората с по-високо развито съзнание. Разгадавайки Божественото присъствие в нашата действителност, те не се изпълват със суеверен страх, а с почит и преклонение преди незримата Разумност, която дирижира така съвършено всичко, което се случва около нас и у самите нас.

- Земята е построена от същества, които са завършили своята еволюция и като последна задача им е било дадено да създадат Земята, като са им дали и всички материали.

Според свидетелството на Учителя на Любовта (както е назован Учителят Беинса Дуно от своите последователи) Съществата, оформили облика на нашата планета, са от свръхчовешки ранг. Тяхната дейност тук е била своеобразен зрелостен изпит за тях. В невидимия свят не дават дипломи, а оценяват развитието на създанието по промените в неговата аура. Чистите и светли тонове и нюанси в нея, както и техните хармонични съчетания, говорят за духовния напредък на индивидуалността.
В разглеждания цитат особено любопитно е допълнението, че строителите на Земята са получили за своята задача готови материали. Това означава, че тези Същества са от такъв еволюционен порядък, който не им позволява да бъдат съ-Творци наред с Бога при създаването на нови светове и реалности, а в своята творческа изява те боравят с налични материали. В антропософията на д-р Рудолф Щайнер йерархията ангелски същества, които отговарят на подобна характеристика, са наречени Духове на формата. Те не изграждат нови форми, а си служат с готовите, насочвайки тяхното развитие към еволюционната им цел.

- Във всички форми, които са направени, те са вложили своите идеи, своите мисли. Затова ние изпитваме особена приятност, когато се намираме всред Природата. Когато сме в досег с камъните, цветята, езерата, ние се свързваме с идеите на напредналите същества и със самите тях.

Разумните Същества, за които говори великият Посветен, са възприели цялостно и напълно адекватно идеите и мислите на Създателя Бог за конкретната задача, която им е била поставена. Божественият План включва общата картина, която би следвало да бъде постигната като краен резултат. Творческият принос на тези Същества се състои в детайлите и начина на изпълнение на идеите от Първоизвора. Когато общуваме с това, което те са сътворили, ние се докосваме до техните мисли и настроения, до тяхната собствена същност и получаваме неповторимия шанс да установим пълноценна духовна връзка с тях.

 Задачата на земното човечество:

- Земята не е завършила още своето развитие. Върху нея и сега работят и ще работят още върху нейния строеж тези съвършени същества.

Земята в качеството си на живо разумно Същество също има своя път на развитие. Планетарният ѝ Логос еволюира, също както и всички останали творения. Еволюционното израстване на нашата планета съдържа богата гама от разнородни течения, направлявани от други напреднали Същества, които работят в хармония с Логоса и следват насоката на неговото Божествено предначертание. Изграждането на структурата на Земята принадлежи към най-съществените ракурси от това велико начинание. Важността му се определя от факта, че именно планетарната структура предлага съвкупността от условия за проявление на всички природни царства.
Казаното тук от Учителя Беинса Дуно разкрива обстоятелството, че дейността върху дооформянето и усъвършенстването на строежа на Земята все така е в ход. И този процес ще продължи до момента, в който планетата ни ще се раздели със своето материално тяло и по време на следващата голяма космическа почивка – Пралайя, ще премине изцяло в духовно състояние.

- Нашата задача в бъдеще ще бъде да продължим работата им. Понеже ние вървим по техните стъпки.

Когато човекът осъзнае, че населяваната от него планета също притежава разум, при това многократно надвишаващ в качествено отношение неговия, той ще разбере дълбоката, първична връзка между своето присъствие в тази действителност и ролята му за еволюционното развитие на самата Земя. Особено значима е задачата на земното човечество в подпомагането на усилията на напредналите Същества, които са поели космическия ангажимент да съдействат на нашия Планетарен Логос в неговото духовно развитие. Присъединяването на пробудените човешки души към тяхната изява е от полза както за осъществяването на глобалния Божествен План за Земята, така и за повдигането на самите хора – индивидуално и колективно.

Константин Златев

Няма коментари:

Публикуване на коментар