събота, 17 януари 2015 г.

Любовта

 Любов и безсмъртие:
- Тя (Божествената Любов – б.К.З.) създава истински връзки между хората, т.е. трайни, вечни връзки. Тя внася радост и веселие, свобода и простор в човешката душа.
Всичко, родено в и от Божествената Любов, е безсмъртно. Създадените на земен план, във физическия свят отношения, изградени върху тази Любов, остават непокътнати за цялата вечност. Всички същества, с които сме изградили такива връзки, ще бъдат наши спътници във Виделината на Безкрайността.


 Степени в Любовта – човешка, ангелска, Божествена:
- Човешката любов е суров, необработен материал, а Божествената Любов е изработен материал. Корените на Божествената Любов са в човешката. Клонищата – това е ангелската любов. А Божествената Любов са плодовете на дървото. Тя осмисля живота на всички хора.
Дървото не може нито без корен, нито без клони, нито без плодове. Иначе не би било дърво, т.е. символ на самовъзпроизвеждащ се живот. Ние, хората, започваме от  корените. Постепенно започваме да се катерим по клоните, като крайната ни цел е да оберем плодовете. Дървото е цялостно, когато в него и трите елемента – корени, клони и плодове, са налице, при това функциониращи в хармонично единство. Ние, людете, сме цялостни, единствено когато узреем – като плодовете на това дърво – и станем чисти проводници на Божествената Любов.
- В Божествената Любов няма промени, както в човешката.
Единствената неизменна форма на Любовта е Божествената. Всички стъпала, водещи към нея, всички предшестващи я фази – дори ангелската любов, се характеризират с някаква степен на изменчивост. Най-непостоянна, разбира се, е човешката любов. Колкото повече се доближаваме според ръста на съзнанието си до обителта на Божественото, толкова повече укрепва у нас любовта и толкова по-ясно се очертават контурите на нейната неизменност.
  
 Характеристики на Божествената Любов:
От тези слова на  извличаме следните характеристики на Божествената Любов:
1Съвършенство – тя е съвършена, тъй като пие жива вода от извора на Божественото и ражда плодовете на безсмъртието.
2Вечностнепреходност – тя никога не се губи, остава неизменна като същност и непрестанно се дообогатява с нови елементи и украшения.
3) Постоянен растеж  тя непрекъснато расте, развива се, разширява се, укрепва и се извисява; тя напоява Дървото на Живота от зората на сътворението.
4) Разрешава всички противоречия в съответствие със законите на Божествената Правда, държейки в едната си ръка скиптъра на милосърдието, а в другата – жезъла на дълготърпението, дарени ѝ лично от Създателя.
5) Дарява плодовете на Духа, които никой не може да ни вземе. Тя поставя печата на вечността и всеотдадеността върху всички обекти, към които я насочваме.


 Изключения в Любовта:

- Ако има нещо приятно в Любовта, това са нейните изключения. Обаче рядко се срещат изключенията на Любовта. В Любовта на изключенията ревност не съществува. Търсете всички изключенията на Любовта. Те носят великото, мощното в живота. Желая всички да опитате това изключение. Един момент, преживян в това блаженство, трае хиляди години.

Какво разбира Учителят Беинса Дуно под „изключения в Любовта”? По наше мнение той има пред вид проблясъците на Божествената Любов сред заблудите на човешката. Когато в мрачните лабиринти на нашето земно разбиране за Любовта припламне искрата на истинската, велика, всеобхватна, всеопрощаваща и всемилостива Любов на Всевишния, тогава именно се случва това изключение. Назовава го „изключение”, понеже очевидно е твърде рядък гост в отношенията между мъжа и жената на физическото поле. 
Изключения в човешката любов са новите откровения на Божествената ѝ посестрима, които пречистват земното и го извисяват до върховете на Божия престол. Пътищата на човешкото схващане за Любовта са остарели, те не водят до никъде. Божествената Любов достига до нашия свят по нови пътища и предлага нови методи да бъде разпозната, усвоена и раздадена на всички нуждаещи се.
В човешката любов очакваш взаимност – възлюбеният да отговори на чувствата ти. В Божествената Любов просто обичаш и не се интересуваш дали другият изпитва същото към теб. В човешката форма на Любовта най-много разочарования се пораждат заради неосъществени очаквания. В Божествената форма на Любовта нямаш никакви очаквания. Ти обичаш, без да се стремиш към взаимност. Достатъчна ти е самата радост от това свещено чувство.


В човешката любов външните впечатления, преживявания и импулси играят водеща роля. Без тях тя бързо угасва. Божествената Любов не се нуждае от нищо извън самата себе си. Тя ти дарява свободата да бъдеш такъв, какъвто си, и да се съединиш с Духа на Онзи, Който я разпраща навред по Вселената още от зората на сътворението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар