вторник, 17 януари 2017 г.

Правила и норми на разумния живот



(Размисъли върху  едноименната беседа на Учителя Беинса Дуно от книгата „Разговорите при Седемте рилски езера”)


След няколко влажни, студени и дъждовни дни, в които вятърът безмилостно връхлиташе върху палатките, а околните върхове се гушеха в мъгли, най-после облаците се разкъсаха и изгря слънце. Небето се проясни, открай докрай го изпълни нежна синева, а миглите побегнаха, подгонени към високото. Влагата във въздуха го направи свеж, а мокрите клекове го напоиха с фин аромат.
Учителят Беинса Дуно поведе своите последователи към второто езеро. Насядаха покрай брега му и той започна своето Слово:

 Основната причина за болестите:

- Коя е основната причина на болестите? Каквито са мислите и желанията на хората, такова става най-сетне и тялото. И тогава външната причина е само повод, за да се изяви предразположението на организма към болестта.


За всичко, което се случва в нашия живот, има духовни причини. Болестите не правят изключение. Чистите мисли и благородните желания са гаранция за физическо здраве и бодър дух. И обратно, нечистите мисли и користните желания пораждат слабост в организма, предразполагат го към заболявания. Здравият телом и духом човек е в състояние да се справи дори и с твърде неблагоприятни външни условия. Докато онзи със замърсен мисловен и емоционален живот би могъл да се пречупи и при не кой-знае колко силен напор на отрицателни външни въздействия.
Неслучайно всички велики духовни Учители на човечеството настоятелно препоръчват да пречистваме мисълта си, да овладяваме желанията си и да бъдем съзидателни във всяко отношение. За Буда главната причина за човешките страдания са нашите неовладени желания. Именно те пораждат кармични причини, които рано или късно се проявяват като следствия с доста тежки последици за хората, които са допуснали да ги завладеят. Дори великият индийски светец Лахири Махасая – гуру на Шри Юктешвар Гири (духовен наставник на Парамаханса Йогананда), имал неосъществено желание: да види с очите си и да прекара един ден в златен дворец. Неговият гуру – Махааватар Шри Бабаджи, метариализирал пред очите му такъв дворец, Лахири Махасая го разгледал с трепет, пренощувал в него, а на сутринта палата вече го нямало. И желанието му, вече изпълнено, отлетяло в небитието и той бил свободен от всякакви връзки с материалния свят.
Болестите са резултат от нарушение на някой от космическите закони. Затова няма по-ефикасно профилактично средство от правата мисъл и безкористното, градивно желание.

- Сърдечният пулс е космичният пулс на електричеството. Електричеството е, което кара сърцето да тупти. Не трябва да туряте спирачка на това електрическо течение. Има един нерв, който управлява сърцето. Той иде от главата. Ако се уплашите, тревожите, този нерв стяга сърцето и тогава то тупа ненормално, електрическата струя, която минава през сърцето, тече неправилно и това разстройва сърцето.

За никого не е тайна, че повечето от здравословните ни проблеми са свързани с разстройства в нервната ни система. В този пасаж Учителят Беинса Дуно посочва връзката между природните електрически течения и работата на сърцето. Състоянията на страх, напрежение, стрес, силни вълнения и пр. създават препятствия пред нормалното протичане на електрическите импулси от нервите към сърдечния мускул и това затруднява неговото действие. Нашата съвременност изобилства от всякакви външни дразнители и нервните заболявания са по-често явление от всякога. Стресът се превърна във визитна картичка на нашата цивилизация. Когато запитали този духовен Учител коя ще бъде най-разпространената болест в нашето време, той отговорил съвсем кратко и ясно: „Неврозата.” В наши дни почти всеки човек страда от някаква форма на невроза. Непосилните темпове на живот, яростната надпревара с времето и със самия себе си, планината от фалшиви ценности, които утвърждава модерното общество, се превръщат в жестоко бреме за човека. Затова и нараства така стремително броят на сърдечно-съдовите и нервно-психически разстройства, заради които все повече хора си заминават от този така объркан свят.
Всички духовни учения предлагат практики и методи за уравновесяване на нервната система, за постигане на вътрешен мир. Такива има в изобилие и в духовно-културното наследство на Учителя Беинса Дуно. Всеки има възможност да избере такива от тях, които са най-подходящи за него, и да ги изпълнява добросъвестно и с постоянство. Благоприятните разултати не ще закъснеят.


Константин Златев










Няма коментари:

Публикуване на коментар